Βιταμίνη D

“Βιταμίνη D”

Η Βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται από τη χοληστερόλη, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως «βιταμίνη του ήλιου». Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο δεν εξασφαλίζει πάντα – και ειδικά το χειμώνα- επαρκή βιταμίνη D, καθιστώντας απαραίτητη την πρόσληψή της τόσο μέσω της τροφής. Δυστυχώς, ελάχιστα είναιοι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και αυτό καθιστά την ανεπάρκεια της ιδιαίτερα συχνή ακόμα και στο δυτικό κόσμο.

Τροφές με Βιταμίνη D:
  • τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες)
  • το μουρουνέλαιο
  • ο κρόκος του αυγού
  • οι γαρίδες
  • οι μαργαρίνες
  • τα εμπλουτισμένα δημητριακά
  • τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά

 

Οφέλη της Βιταμίνης D:
  • Συμβάλει στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών
  • Ενισχυέι το ανοσοποιητικό
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
  • Συμβάλλει στην υγεία των εγκύων
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
×