Υγιεινό Διατροφικό Πιάτο

Διατροφικό Πιάτο

Μετά τη γνωστή σε όλους μας Διατροφική Πυραμίδα η Ιατρική Σχολή του Harvard προχώρησε στη δημιουργία του Υγιεινού Πιάτου Διατροφής

Προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα έρχεται να βοηθήσει στη σωστή επιλογή τροφίμων για τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Ουσιαστικά αναφέρεται στις ομάδες τροφίμων που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας και τις αναλογίες/ποσότητες αυτών.

Ανατρέχοντας στην ιστορία ανέκαθεν η ελληνική οικογένεια συνήθιζε να συγκεντρώνεται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, όπου στο κέντρο του τοποθετούνταν το κυρίως γεύμα με την κατσαρόλα ή το ταψί και από εκεί μοιραζότανε στα μέλη της οικογένειας. Το ίδιο γινότανε και με τη σαλάτα, το ψωμί, το τυρί, τις ελιές ή όποιο άλλο συνοδευτικό υπήρχε, οπότε και σερβιριζότανε ο καθένας με τη σειρά του γεμίζοντας με λίγο από όλα το πιάτο του. Με το πέρασμα των χρόνων και τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας μας σπάνια υπάρχει αυτή η δυνατότητα να τρώμε όλοι μαζί σε ημερήσια βάση. Οπότε το γεύμα σερβίρεται σε ατομικό πιάτο και τις περισσότερες φορές δε συνοδεύεται από σαλάτα, είτε λόγω έλλειψης προμηθειών αλλά κυρίως λόγω τεμπελιάς.

Ευτυχώς όμως στις μέρες μας οι περισσότεροι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι μια από τις πλέον βασικές προτεραιότητες για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά κατά την παιδική ηλικία μιμούνται πολλές από τις δικές μας συνήθειες και συμπεριφορές καλό θα ήτανε να αποτελέσουμε το πρότυπο τους για σωστή διατροφική συμπεριφορά. Οπότε υιοθετώντας εμείς υγιεινές επιλογές καταφέρνουμε να χτίσουν και τα παιδιά μας υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές από νωρίς που θα τους ακολουθούν και στο μέλλον ως ενήλικες.

Η ύπαρξη του διατροφικού πιάτου μας διευκολύνει επίσης και από τυχόν απορίες και ανασφάλειες του τύπου: «καλύπτονται όλες οι ανάγκες του;», «τι άλλο να του δώσω για να χορτάσει;», «μήπως τρώει λίγο;», «δεν τρώει λαχανικά…». Το διατροφικό πιάτο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί σας ισορροπημένα γεύματα υγιεινής διατροφής. Εξάλλου στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά διαμερισματοποιημένα παιδικά πιάτα, κυρίως από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπαμπού.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το διατροφικό πιάτο:

  • 50% του πιάτου φρούτα-λαχανικά-σαλάτες (φρέσκα ή μαγειρεμένα). Φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία σε χρώματα για περισσότερες βιταμίνες και καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα (τουλάχιστον μία σαλάτα και 2-3 φρούτα)
  • 25% του πιάτου πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί). Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας, προτιμούμε άπαχα κομμάτια άσπρο κρέας και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά και λουκάνικα, τα οποία σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του γαστρεντερικού.
  • 25% του πιάτου σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά και ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι), προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης και ακατέργαστους σπόρους (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι) για καλύτερη διακύμανση του σακχάρου αίματος και γρηγορότερο κορεσμό λόγω περισσότερων φυτικών ινών.