Διατροφή την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα!
Η πρώτη μέρα της νηστείας της Σαρακοστής σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα, αλλά και μια ημέρα ξεγνοιασιάς για μικρούς και μεγάλους καθώς το έθιμο το χαρταετού είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες.
Ας δούμε όμως τη θρεπτική αξία των παραδοσιακών πιάτων της Καθαράς Δευτέρας και πως μπορούμε να προσέξουμε να μην ξεφύγουμε πολύ μικροί και μεγάλοι.
Οποίες και να είναι οι επιλογές σας στο φαγητό γι’ αυτήν την ημέρα, να περάσετε όμορφα και καλή Σαρακοστή!

Θαλασσινά:

Είναι πηγή καθαρής πρωτεΐνης. Επίσης είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο και έχουν χαμηλά λιπαρά όταν δεν τηγανίζονται. Μία μερίδα θαλασσινά (120 γρ.), χωρίς προσθήκη λίπους, αποδίδει περίπου 150 θερμίδες.

Όσπρια:

Είναι καταπληκτικές πηγές φυτικών ινών, πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και φυσικά χαμηλά σε λιπαρά. Μας δίνουν επίσης το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Μία μερίδα 120 γρ. αποδίδει λιγότερες από 120 θερμίδες.

Ταραμοσαλάτα:

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή της, λόγω της ποσότητας αλατιού και λίπους που περιέχει. Ο ταραμάς παρέχει 407 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Ελιές:

Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45 θερμίδες.

Χαλβάς:

Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο. 100 γρ. αποδίδουν περίπου 350-450 θερμίδες ανάλογα με το αν είναι απλός, με σοκολάτα ή με ξηρούς καρπούς.

Λαγάνα:

Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύει πολλά από τα παραπάνω εδέσματα. 1-2 φέτες είναι υπεράρκετες, αν σκεφτούμε ότι μία φέτα 30 γρ. αποδίδει περίπου 80 θερμίδες.

Tips:
  • Στο κυρίως γεύμα συμπεριλαμβάνουμε άφθονα λαχανικά, ωμά, βραστά, ή ψητά. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα αμυλώδη προϊόντα.
  • Αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά.
  • Όχι τηγανητά (αν σου είναι αδύνατο κατανάλωσε τα σε μικρές ποσότητες.
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωσή μας.
  • Φυσική δραστηριότητα! Το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξουμε και να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες της ημέρας.

Καλή Σαρακοστή!

 

×