Ποια λαχανικά να τρώμε με τη Φλούδα;

 

Το ξέρατε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών βρίσκεται στη φλούδα τους;

Ποια λαχανικά όμως μπορούμε να φάμε με τη φλούδα τους;

  • Μελιτζάνα

Στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται η νιασίνη η οποία κατατάσσεται στις ανθοκυανίνες. Προστατεύει και ενισχύει την παραγωγή κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη.

  • Κολοκύθι

Όλων των ειδών τα κολοκύθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών, καθώς και σε βήτα-καροτίνη η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο. Το κολοκύθι, περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του στην φλούδα, καθώς η περιεκτικότητα του σε νερό ανέρχεται σε 95%.

  • Πατάτα

Η φλούδα της πατάτας ξεπερνά σε περιεκτικότητα την ποσότητα της βιταμίνης C από την φλούδα του πορτοκαλιού. Επιπλέον, έχει πολλές φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

  • Καρότο

Η φλούδα του περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα αντιοξειδωτικών και Βήτα-καροτίνης.

  • Ντομάτα

Η φλούδα της έχει βιταμίνες C, Α, Ε. Περιέχει κιτρικά και οξαλικά οξέα, β-καροτένιο, φιλικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο που προλαμβάνει τα φαινόμενα γήρανσης και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

  • Αγγούρι

Τρώγοντάς το με τη φλούδα του λαμβάνεις όλη την ποσότητα των θρεπτικών του συστατικών, τα οποία είναι φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο.

Προσοχή όμως!
Ξεπλένουμε πάντα τα λαχανικά μας με ξύδι και νερό πριν την κατανάλωσή τους!

 

 

 

 

 

 

×